Wie krijgt bij de scheiding de koopwoning?

Gaat u scheiden en behoort de koopwoning tot uw gezamenlijke bezit? Dan spreekt u af wie in de woning blijft of dat u de woning verkoopt. Ook spreekt u af hoe u de koopwoning verdeelt na de scheiding.

Voordat u een beslissing kunt nemen, moeten er een aantal zaken duidelijk zijn. Wat is de huidige waarde van de koopwoning? Hoe hoog is de hypotheek? U kunt de woning laten taxeren om de waarde te bepalen. U kunt ook uitgaan van de meest recente WOZ-waarde. Als u de woning laat taxeren, kunt u de taxateur om een validatie van het Nederlands Woning Waarde Instituut vragen. Deze goedkeuring kost 30 euro. Met deze goedkeuring is er later geen onenigheid over de waarde van de koopwoning mogelijk.

Vervolgens bekijkt u samen of het voor één van u financieel haalbaar is om in de koopwoning te blijven wonen na de scheiding.

Het verdelen van de woning heeft ook fiscale gevolgen, zoals de hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd of als de eigendomsverhouding tussen de 40 en 60 procent is en u onder huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden samen bent, hoeft u bijvoorbeeld niet de overdrachtsbelasting van 2% te betalen. De hypotheekrenteaftrek kan onder omstandigheden voor de vertrekkende persoon nog twee jaar doorlopen. Neem contact op met uw hypotheekverstrekker of tussenpersoon om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. De hypotheekverstrekker bepaalt uiteindelijk of één van u de hypotheek op zich kan nemen na de scheiding.

 

Samen scheiden met uitelkaar.nl

Met uitelkaar.nl maakt u samen een scheidingsplan. Daarin legt u ook vast wat u gaat doen met uw koopwoning. Heeft u daarbij hulp nodig? Schakel dan een bij uitelkaar.nl aangesloten expert in.