Hoe zit het met je huis en hypotheek bij de scheiding?

Bij een scheiding verandert je woonsituatie. Samen beslissen jullie of een van jullie in de huidige woning blijft wonen of dat jullie beiden op zoek gaan naar een nieuwe woning. Als er kinderen zijn, speelt vaak ook mee hoe jullie de omgang regelen.

Hoe verdeel je het huis?

Het is belangrijk om te onderzoeken of jij of je (ex-)partner in staat zijn om de woonlasten alleen te dragen na de scheiding. Of er nu iemand in de woning blijft wonen, of dat jullie het huis verkopen, in beide gevallen maak je afspraken over de waarde van de woning. Het verdelen van de over- of onderwaarde van de woning heeft ook fiscale gevolgen.

Wat moet je regelen?

Als je het huis verkoopt, wordt met de opbrengst eerst de hypotheek afgelost. De rest van het geld verdeel je. Als er een restschuld overblijft, ben je beiden verantwoordelijk voor het afbetalen van de schuld.

Als een van jullie in de woning blijft wonen, moet de woning en de hypotheek op naam komen van diegene. Daar moet de hypotheekverstrekker wel eerst akkoord mee gaan. Neem in je afspraken op dat het huis alsnog verkocht wordt als dat niet lukt. Als een van jullie het huis kan overnemen, spreek je af hoe je het met je (ex-)partner financieel verdeeld. Vaak krijgt degene die vertrekt dan een bedrag.

Denk ook na over eventuele tijdelijke afspraken. Misschien kan een van jullie de woning nu niet betalen of het bedrag om de ander uit te kopen niet bij elkaar brengen, maar zijn jullie het erover eens dat het goed is dat diegene voorlopig toch in het huis blijft. Dan kun je erover denken om gedurende een bepaalde tijd samen de hypotheek te blijven betalen of om het te compenseren met de partneralimentatie.

Gratis belafspraak voor een oriënterend gesprek

Je kunt bij Independer online een belafspraak maken om gratis jullie mogelijkheden in kaart te brengen. Zo weten jullie waar je aan toe bent en wat jullie volgende stap zal zijn voor de woning. 

Woonbelofte na scheiding

Omdat er veel komt kijken bij wat je moet regelen rond de woning, hebben we met de experts van Hypotheek Visie de Woonbelofte na scheiding ontwikkeld. Met de Woonbelofte van Hypotheek Visie krijg je snel duidelijkheid en zekerheid in je financiële mogelijkheden na je scheiding.

TEST