Wie krijgt bij de scheiding de huurwoning?

Gaat u scheiden en woont u samen in een huurwoning? Of één van u in de huurwoning kan blijven, hangt af van uw relatievorm en op welke naam het huurcontract staat.

Afspraken huurwoning

Alleen als er sprake is van samenhuur of medehuur kan één van jullie beiden na een scheiding in de woning blijven wonen. Bij samenhuur vraag je de verhuurder om toestemming. Bij medehuur stel je de verhuurder op de hoogte.

Een huurwoning heeft geen waarde. Hierover maak je dus geen afspraken. Wel maak je afspraken over het verdelen van de meubels en andere spullen.

Woon je samen in een huurhuis?

De eerste vraag is dan of jij of jouw (ex-)partner in staat is om alleen de huurkosten te dragen. Indien jullie allebei naar een nieuwe huurwoning op zoek gaan, moet je met de verhuurder afspraken maken over de huuropzegging. De opzegtermijn van een huurcontract kan per verhuurder verschillen. Houd hier rekening mee.

Afspraken over de huurwoning maken via uitelkaar.nl

Met uitelkaar.nl maak je samen een scheidingsplan. Daarin leg je ook vast wat jullie gaan doen met jullie huurwoning. Heb je daarbij hulp nodig? Schakel dan een bij uitelkaar.nl aangesloten expert in.