Praten over de scheiding

Een scheiding heeft veel invloed op uw kinderen. Het is belangrijk dat uw kinderen weten dat ze op u en uw (ex-)partner kunnen blijven rekenen. Zij moeten vooral niet het gevoel hebben dat zij alleen staan of machteloos zijn. Met uw kinderen blijven communiceren helpt daarbij.

Geef uw kinderen de ruimte om hun verhaal te doen, vragen te stellen en hun gevoelens te uiten. Het helpt als uw kinderen merken dat ze nog gewoon bij u en uw (ex-)partner terecht kunnen, dat zij niet alleen staan, of tussen u beiden moeten kiezen. Extra aandachtspunten voor de communicatie zijn:

 

 • Stel uw kinderen centraal.
  Bedenk dat zij niet om deze situatie hebben gevraagd. Laat ze merken dat u onvoorwaardelijk van ze houdt.
 • Gun uw (ex-)partner de rol als ouder.
  Hiermee gunt u uw kinderen beide ouders. De kinderen hebben u allebei nodig en zij mogen van u allebei houden.
 • Besef dat de communicatie verandert tussen u en uw (ex-)partner.
  Eerst wisselde u waarschijnlijk elke dag informatie over de kinderen uit. Tijdens en na de scheiding gebeurt het communiceren niet meer automatisch. Maak duidelijke afspraken over de communicatie. 
 • Houdt er rekening mee dat uw (ex-)partner het ook moeilijk heeft.
  U en uw (ex-)partner doorlopen allebei een eigen proces tijdens de scheiding. Ieder verwerkt een scheiding anders en in een eigen tempo.

 

Vervolgens maakt u met uw (ex-)partner afspraken over de kinderen. Waar de kinderen gaan wonen en hoe u de zorg en opvoeding regelt. U kunt samen kiezen voor co-ouderschap of de zorg op een andere manier verdelen. Al dit soort afspraken legt u vast in een ouderschapsplan. In hoeverre u de kinderen betrekt, hangt af of u naar de rechter gaat en hoe oud uw kinderen zijn.

 

hoe vertel ik mijn kinderen over de scheiding2