Praten over de scheiding

Een scheiding heeft veel invloed op je kinderen. Het is belangrijk dat je kinderen weten dat ze op jou en je (ex-)partner kunnen blijven rekenen. Zij moeten vooral niet het gevoel hebben dat zij alleen staan of machteloos zijn. Met je kinderen blijven communiceren helpt daarbij.

Geef je kinderen de ruimte om hun verhaal te doen, vragen te stellen en hun gevoelens te uiten. Het helpt als je kinderen merken dat ze nog gewoon bij jou en je (ex-)partner terecht kunnen, dat zij niet alleen staan, of tussen jullie beiden moeten kiezen. Extra aandachtspunten voor de communicatie zijn:

  • Stel je kinderen centraal. Bedenk dat zij niet om deze situatie hebben gevraagd. Laat ze merken dat je onvoorwaardelijk van ze houdt.
  • Gun je (ex-)partner de rol als ouder. Hiermee gun je je kinderen beide ouders. De kinderen hebben jullie allebei nodig en zij mogen van jullie allebei houden.
  • Besef dat de communicatie verandert tussen jou en je (ex-)partner. Eerst wisselde je waarschijnlijk elke dag informatie over de kinderen uit. Tijdens en na de scheiding gebeurt het communiceren niet meer automatisch. Maak duidelijke afspraken over de communicatie.
  • Houd er rekening mee dat je (ex-)partner het ook moeilijk heeft. Jij en je (ex-)partner doorlopen allebei een eigen proces tijdens de scheiding. Ieder verwerkt een scheiding anders en in een eigen tempo.

Vervolgens maak je met je (ex-)partner afspraken over de kinderen. Waar de kinderen gaan wonen en hoe je de zorg en opvoeding regelt. Je kan samen kiezen voor co-ouderschap of de zorg op een andere manier verdelen. Al dit soort afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. In hoeverre je de kinderen betrekt, hangt af of je naar de rechter gaat en hoe oud je kinderen zijn.

TEST