Hulp voor kinderen

Een scheiding is extra moeilijk als er kinderen bij betrokken zijn. Een scheiding is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor álle partijen. Ouders maken zich extra zorgen en vragen zichzelf af: Hoe kunnen we zelf ons kind begeleiden tijdens dit proces? En hoe zorgen we dat wij beiden het belang van het kind centraal zetten, tijdens de scheiding?

Neem bewust de tijd om over deze vragen na te denken. Stel uzelf regelmatig tijdens de scheiding de volgende vragen:

 

Hoe komt mijn gedrag en wat ik zeg over op mijn kind?

Beperk de negatieve invloed van een scheiding op de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Houd uzelf een spiegel voor; hoe komt het over op de kinderen als ik praat over de scheiding?

 

Wat zijn de consequenties van de afspraken voor ons kind?

Heb oog voor de consequenties van de afspraken voor de school, hobby’s en sport van de kinderen. Denk er over na wat de effecten van bepaalde afspraken in het scheidingsplan kunnen hebben op hun leven.

 

Wat vind ons kind hiervan?

Geef uw kind een stem in de scheiding, zonder te veel verwachtingen te creëren. Het gaat er daarbij niet om dat zij bepalen welke afspraken worden gemaakt. Het gaat er vooral om dat ze zich kunnen uiten, en kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden. Zorg ervoor dat de kinderen steeds bij u en uw partner terecht kunnen. Het is belangrijk dat u waarneemt waar de reactie van uw kind vandaan komt, bijvoorbeeld als overlevingsmechanisme of vanuit loyaliteit.

 

Weet ons kind waar hij/zij recht op heeft?

Bespreek met de kinderen waar zij zelf recht op hebben. De website www.ouders-uit-elkaar.nl is speciaal gericht op kinderen (en gespecificeerd voor de verschillende leeftijdsklassen) en kan hen veel informatie hierover geven.

 

Wat als we ergens niet uit komen?

Er zijn diverse instanties waar u met vragen over begeleiding van kinderen tijdens een scheiding terecht kunt. Zo kunt u fysiek of digitaal naar het Centrum voor Jeugd en Gezin in uw gemeente. Er zijn veel boeken over geschreven en sommige organisaties bieden ook workshops aan. Denk bijvoorbeeld aan de workshop 'Scheiden is geen kinderspel' van Stichting Villa Pinedo. Daarnaast kunt u ook terecht bij de Kindbehartiger, deze kijkt naar de situatie vanuit de behoeften van het kind.  

Belangrijk is om zelf goed te realiseren; komen jullie ergens niet uit met z’n tweeën? Voorkom escalatie van een probleem en schakel (bijvoorbeeld) een mediator in.