Wat is co-ouderschap?

 

Als u gaat scheiden en kinderen heeft, moet u met uw (ex-)partner afspraken maken over hoe u het ouderschap hierna vormgeeft. Een belangrijk onderwerp daarbij is hoe u de zorg en opvoeding van uw kinderen verdeelt.

Bij co-ouderschap kiest u ervoor om de kosten en de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen gelijk te verdelen: u zorgt allebei evenveel voor de kinderen. Wel moet u dan bespreken op welk adres u de kinderen inschrijft (opgeven bij de ‘Basisregistratie personen' in de gemeente waar u woont, voorheen ‘Gemeentelijke Basisregistratie’ genoemd).

U kunt ook een andere zorg- of omgangsregelingen afspreken. U kunt dan afspreken waar de kinderen gaan wonen en hoe vaak ze de andere ouder (deze wordt de niet-verzorgende ouder genoemd) zien.

Het adres waar de kinderen gaan wonen heet het 'hoofdverblijf'. Dit heeft gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en kinderbijslag. Meer informatie vindt u op de websites van de Belastingdienst, het Nibud en de Sociale Verzekeringsbank.

De afspraken over de zorg- en opvoeding van uw kinderen, ook wel zorgregeling of omgangsregelingen genoemd, legt u vast in het ouderschapsplan

Meer weten?