Verdeling bezittingen bij scheiding

Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Bezittingen verdelen verloopt in beide gevallen anders.

Verdeling van bezittingen bij de beëindiging van een relatie

 

Getrouwd in gemeenschap van goederen of geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden

Als je getrouwd bent en een gemeenschap van goederen hebt, zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen. Samen stel je een datum vast wanneer de verdeling van de bezittingen van kracht is. Dit heet de peildatum. Die datum is automatisch de indiening van het verzoekschrift tot de beëindiging van jullie relatie, maar in overleg kunnen jullie ook een andere datum afspreken.

 

Getrouwd of geregistreerd partnerschap, beide onder huwelijkse voorwaarden

Als jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden, gelden de afspraken die je hierin hebt gemaakt. De voorwaarden kunnen bestaan uit de zogenaamde 'koude uitsluiting' of uit 'beperkte gemeenschap'. Koude uitsluiting houdt in dat je geen gezamenlijke bezittingen of schulden hebt. Beperkte gemeenschap houdt in dat je de bezittingen en schulden deels samen, deels apart hebt verdeeld. Je hebt waarschijnlijk zelf een kopie van jullie voorwaarden. De precieze voorwaarden over de verdeling van de bezittingen en schulden staan in de notariële akte die jullie bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden hebben opgemaakt.

 

Samenwonend

Als jullie samenwonend zijn en een samenlevingscontract hebben opgesteld, dan staat daar in hoe jullie de spullen samen gaan verdelen tijdens de scheiding.

 

Is er geen samenlevingsovereenkomst opgesteld? Dan hebben jij en je (ex-)partner over en weer geen recht op elkaars bezittingen. Ook kan je niet worden aangesproken voor elkaars schulden. De gezamenlijke bezittingen en schulden verdeel je wel. Denk bijvoorbeeld aan het huis dat jullie samen gekocht hebben en de bijbehorende hypotheek.

Terugkijkend ben ik tevreden over de manier waarop we tijdens de scheiding met de juiste aandacht en structuur zijn geholpen. De contacten met de casemanager gedurende het scheidingsproces waren fijn en handig, evenals het eindgesprek met de advocaat.

Lees het hele verhaal

Inboedellijst bij scheiding

Als je duidelijk hebt wat jullie situatie is, kan je overgaan tot de daadwerkelijke verdeling van de bezittingen. Maar hoe pak je dat concreet aan? Hoe krijg je bijvoorbeeld helder welke spullen er zijn? Waar begin je? Het kan handig zijn om door alle kamers van jullie huis te gaan en op te schrijven wat jullie tegen komen.

Voorbeeld van een inboedellijst bij scheiding

Om richting te geven hebben wij een inventarisatielijst opgesteld met de meest voorkomende spullen. Die lijst kan je aanvullen en gebruiken als jullie de inventarisatie van de spullen doen. Denk hierbij aan de verdeling van auto, spaargeld en vermogen bij scheiding.

Download de inboedellijst

Hoe werkt Uitelkaar.nl

Het proces van uit elkaar gaan kan lang duren, waarbij kosten én emoties oplopen. Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan biedt Uitelkaar.nl een online platform waarbij je onder begeleiding je ouderschapsplan kunt maken.

Hierdoor bepaal je zelf het tempo en werk je stap voor stap toe naar het maken van afspraken over alle onderwerpen die voor jullie relevant zijn. Dat bespaart tijd, geld én negatieve energie.

Doordat je zelf controle hebt, maak je beter doordachte afspraken voor de kinderen. Dit vermindert de (langdurige) negatieve gevolgen voor jezelf, jouw (ex-)partner én kinderen.

Een casemanager biedt gedurende het hele proces ondersteuning. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die beoordeelt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Dat bespaar je veel tijd, negatieve emotie en geld.

  • Zelf afspraken maken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning

Gratis proefaccount