Waar maakt u afspraken over?

 

Bezittingen en schulden verdelen van u en uw (ex-)partner is een ingewikkeld proces. Indien u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, worden alle bezittingen en schulden gelijk onder u verdeeld. In het geval dat u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, worden de regels bepaald door uw huwelijkse voorwaarden.

 

Goede afspraken over het verdelen van uw bezittingen.

Iets voor u?

 

Bezittingen

 

Het huis

Als u een koopwoning heeft en jullie de bezittingen en schulden verdelen moet er ook afgesproken worden wat er met de woning gebeurt. Verkopen u en uw (ex-) partner de woning of koopt één van u de woning over? Als de woning door één van u beiden wordt overgenomen, moet diegene de ander uitkopen. Als u er financieel niet uit komt met uw (ex-)partner zal het huis verkocht moeten worden. De overgebleven schuld of winst word dan verdeeld over beide partners.

 

Uit elkaar met een koophuis                                    Uit elkaar met huurwoning

 

 

De inboedel

Bij het verdelen van uw bezittingen moet u afspraken maken over uw gehele inboedel. Zoals eerder gezegd wordt dit, als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, eerlijk onder u en uw (ex-)partner verdeeld. Indien u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, hangt de verdeling af van de afspraken die u daarin gemaakt heeft. In gemeenschap van goederen wordt alles gelijk verdeeld, maar u kunt bijvoorbeeld wel afspreken dat één van u beide de huisraad houdt en de andere partner de auto krijgt.

 

Schulden en verzekeringen

 

Schulden verdelen


Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, worden bij een scheiding de schulden in principe gelijk verdeeld. Elk u is verantwoordelijk voor de opgelopen schulden tijdens het huwelijk. Als u dat beiden wilt, kunt u hier andere afspraken over maken. Maar bedenk wel dat als één van de (ex-)partners niet aan de verplichtingen kan voldoen, schuldeisers ook de andere (ex-)partner aansprakelijk kunnen stellen.

Als u onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, worden de schulden verdeeld zoals afgesproken in de huwelijkse voorwaarden.

Uw verzekeringen aanpassen

Er zullen afspraken over uw verzekeringen gemaakt moeten worden. Denk aan uw levens-, auto- of inboedelverzekeringen. Sommige verzekeringen hebben een waarde. Dat kan een geldwaarde of een afkoopwaarde zijn. Zorg dat u hier rekening mee houdt en dat u goed verzekerd blijft na afloop van de scheiding.

 

Goede afspraken?

"Maak goede afspraken over de verdeling van schulden en bezittingen"
Anouk Wijsman

Anouk Wijsman

Anouk Wijsman Casemanager

Uitelkaar.nl
 

 

Online scheiden via uitelkaar.nl

 

Een online scheiding op uitelkaar.nl

 

Uitelkaar.nl stelt u in staat om zelf uw scheidingsafspraken te maken. U wordt gestimuleerd om goede afspraken te maken over eventuele bezitting en schulden die verdeeld moeten worden. Deze afspraken zullen u in de toekomst ten goede zullen komen. Goede zelf geformuleerde afspraken worden vaker nagekomen dan standaard al ingevulde documenten die worden ondertekend door u en uw (ex-)partner.

Uitelkaar.nl stelt u in staat om voor een lagere prijs te scheiden. Omdat u uw afspraken zelf maakt kunt u scheiden voor een vaste prijs in plaats van tegen uur tarief.

Terwijl u zelf de regie heeft, heeft u op uitelkaar.nl ook toegang tot deskundige ondersteuning. U kunt beroep doen op een advocaat en wordt ondersteund door de casemanager wanneer dit nodig is.

  •        ✔ Stap-voor-stap afspraken maken
  •  
  •        ✔ Online, in eigen tijd en tempo
  •  
  •        ✔ Overzichtelijke, betrouwbare informatie
  •  
  •        ✔ Persoonlijke, deskundige ondersteuning
  •  
  •        ✔ Vaste, lage prijs en mogelijk subsidie

 

   Goede afspraken Goede afspraken          Vaste prijs Vaste prijs         Betrouwbaar Betrouwbaar   Persoonlijke casemanagerPersoonlijke casemanager