Zelf zoeken

Vul hier je trefwoord in

Inboedellijst bij scheiding: gratis download

11 mei 2020

Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Bezittingen verdelen verloopt in beide gevallen anders.

Pagina inhoud

  >>Meteen naar de inboedellijst<<.

  Verdeling van bezittingen bij de beëindiging van een relatie

  Getrouwd in gemeenschap van goederen of geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden

  Als je getrouwd bent en een gemeenschap van goederen hebt, zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen. Samen stel je een datum vast wanneer de verdeling van de bezittingen van kracht is. Dit heet de peildatum. Die datum is automatisch de indiening van het verzoekschrift tot de beëindiging van jullie relatie, maar in overleg kunnen jullie ook een andere datum afspreken.

  Getrouwd of geregistreerd partnerschap, beide onder huwelijkse voorwaarden

  Als jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden, gelden de afspraken die je hierin hebt gemaakt. De voorwaarden kunnen bestaan uit de zogenaamde 'koude uitsluiting' of uit 'beperkte gemeenschap'. Koude uitsluiting houdt in dat je geen gezamenlijke bezittingen of schulden hebt. Beperkte gemeenschap houdt in dat je de bezittingen en schulden deels samen, deels apart hebt verdeeld. Je hebt waarschijnlijk zelf een kopie van jullie voorwaarden. De precieze voorwaarden over de verdeling van de bezittingen en schulden staan in de notariële akte die jullie bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden hebben opgemaakt.

  Download inboedellijst

  Samenwonend

  Als jullie samenwonend zijn en een samenlevingscontract hebben opgesteld, dan staat daar in hoe jullie de spullen samen gaan verdelen tijdens de scheiding.

  Is er geen samenlevingsovereenkomst opgesteld? Dan hebben jij en je (ex-)partner over en weer geen recht op elkaars bezittingen. Ook kan je niet worden aangesproken voor elkaars schulden. De gezamenlijke bezittingen en schulden verdeel je wel. Denk bijvoorbeeld aan het  huis dat jullie samen gekocht hebben en de  bijbehorende hypotheek.

  Inboedellijst bij scheiding

  Als je duidelijk hebt wat jullie situatie is, kan je overgaan tot de daadwerkelijke verdeling van de bezittingen. Maar hoe pak je dat concreet aan? Hoe krijg je bijvoorbeeld helder welke spullen er zijn? Waar begin je? Het kan handig zijn om door alle kamers van jullie huis te gaan en op te schrijven wat jullie tegen komen.

  Voorbeeld van een inboedellijst bij scheiding

  Om richting te geven hebben wij een inventarisatielijst opgesteld met de meest voorkomende spullen. Die lijst kan je aanvullen en gebruiken als jullie de inventarisatie van de spullen doen. Denk hierbij aan de verdeling van auto, spaargeld en vermogen bij scheiding.

  Download inboedellijst Download

  Gerelateerde artikelen

  Inboedellijst bij scheiding: gratis download

  11 mei 2020

  Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Bezittingen verdelen verloopt in beide gevallen anders.

  Lees verder

  Welke ingewikkelde zaken moet je verdelen bij je scheiding?

  04 maart 2020

  Samen met spullen die buiten de verdeling vallen, is er een aantal ingewikkelde gevallen met betrekking tot de verdeling bij de scheiding. Hieronder lees je wat volgens de wet bijzondere spullen zijn, waardoor je ze niet...

  Lees verder

  Hoe verdelen we alles eerlijk bij scheiding?

  03 februari 2020

  Uit elkaar gaan betekent verdelen: het verdelen van spullen, geld, schulden, woning, pensioen, en meer. Hoe werkt deze verdeling en hoe zorg je ervoor dat dit eerlijk gebeurt?

  Lees verder
  REDESIGN